Tuesday, December 16, 2008

Rokok!

Hari Jumaat lepas saya menemani ibu saudara saya menghantar rakannya yang memerlukan bantuan untuk ke satu destinasi kerana keretanya rosak. Tambahan pula waktu itu malam hari. Suaminya pula, ada urusan perniagaan di negara Brunei Darussalam. Selepas selesai urusan, kami berhenti makan di sebuah gerai lantaran perut yang semakin berkeroncong minta diisi. Kami hanya sempat menjamah sarapan pagi sahaja hari itu kerana menyelesaikan beberapa perkara di sepanjang siangnya.

Kedudukan meja makan kami berada di tengah2 gerai tersebut kerana meja-meja yang lain telah dipenuhi oleh pelanggan-pelanggan yang terlebih dahulu datang dari kami. Sedang asyik menjamu selera, tumpuan kami beralih kepada satu bau yang cukup kami kenali. Rokok! itulah bau yang cukup menyeksakan kami di sepanjang kehadiran kami di gerai tersebut. Di kiri, kanan , depan dan belakang kami semuanya berkepul-kepul kelihatan asap rokok ke udara. Suasana ini mengakibatkan selera kami hilang. Makanan, minuman dan pakaian kami melekat bau asap rokok yang ditiup angin ke arah kami.

Di mana kesedaran masyarakat tentang perkara ini? Telah ramai ulama' yang memfatwakan bahawa rokok itu haram lantaran kandungannya yang boleh memberikan mudharat yang besar kepada manusia. Tetapi mengapakah mereka tetap tidak mahu berubah? Kadang-kadang saya merasa pelik. Yang menjadi pengamal setia kepada rokok ini bukan sahaja orang-orang yang tidak berpendidikan tinggi, malah mereka yang hebat pendidikannya hingga ke menara gading, memiliki sijil, diploma, sarjana muda, sarjana, malah doktor falsafah (phD). Bila ditanya bila hendak berhenti merokok, jawabnya takdir akan menentukan. Bukankah syarat perkenannya Allah terhadap sesuatu perkara itu telah ditetapkan Allah. Bermulanya dengan usaha, diikuti dengan berdo'a dan diakhiri dengan tawakkal. Tetapi mengapa kita terus menyerahkannya kepada syarat yang terakhir, sebelum melaksankan dua syarat yang terawal?

Bersamalah kita koreksi diri sendiri...

"Bermusafir & Berjuanglah"

7 comments:

Anonymous said...

salam......
terus istiqomah dalam perjuangan...
kita pernah bersama satu ketika dulu.....

Anonymous said...

siti farah........
sekarang ni keje kat mana ye....

Anonymous said...

kenapa dah lama x update ??? busy ka???? perjuangan mcm mana???

FatinFarah&Zakiah said...

Salam... BERHENTILAH MEROKOK!!!!! Merokok bukannya BEST pun.. Agaknya dah puas sangat hidup kot...

Adik kecil said...

huhu..terus berjuang musafir perjuangan..seronok dapat knal akak..takbir!!

Adik Fatin said...

Salam...akak.. teruskan perjuanganmu... adik sentiasa mndoakn akak.. diri ini begitu bersyukur padaNya dipertemukn dgn mu.. aish.. akk mmg cute... huhu(^_^)

Jamal Ismail said...

Saya ingin berbagi cerita kepada anda bahwa saya ini JAMAL ISMAIL seorang TKI dari malaysia dan secara tidak sengaja saya buka internet dan saya melihat komentar IBU DARNA yg dari singapur tentan AKI MAULANA IBRAHIM yg telah membantu dia menjadi sukses dan akhirnya juga saya mencoba menghubungi beliau dan alhamdulillah beliau mau membantu saya untuk memberikan nomor toto 6D dr hasil ritual/ghaib dan alhamdulillah itu betul-betul terbukti tembus dan menang RM.230.000 Ringgit ,kini saya kembali indon membeli rumah dan kereta walaupun sy Cuma pekerja kilang di selangor malaysia , sy sangat berterimakasih banyak kepada AKI MAULANA dan jika anda ingin seperti saya silahkan Telefon AKI MAULANA Ibrahi di 0823-85950389 Untuk yg di luar indon telefon di +62823-85950389, Atau >> KLIK DISINI <<
saya juga tidak lupa mengucap syukur kepada ALLAH karna melalui AKI MAULANA saya juga sudah bisa sesukses ini. Jadi kawan2 yg dalam kesusahan jg pernah putus asah, kalau sudah waktunya tuhan pasti kasi jalan asal anda mau berusaha, ini adalah kisah nyata dari seorang TKI, Untuk yg punya mustika bisa juga di kerjakan narik uang karna AKI MAULANA adalah guru spiritual terkenal di indonesia. Untuk yg punya rum terimakasih atas tumpangannya.


Penarikan Uang Ghaib Oleh KIAY MAULANA IBRAHIM
1.UANG SUKARNO TERLIPAT SENDIRI
2.MUSTIKA BESI ANTI KULIT/CUKUR
3.MUSTIKA MANUSIA ANTI KULIT/CUKUR
4.MUSTIKA MERAH DELIMA ANTI KULIT/CUKUR
5.MUSTIKA KERIS BERDIRI ANTI KULIT/CUKUR ATAU MUSTIKA APA SAJA YG PENTIG PUNYA KEKUATAN/KE AMPUHAN,JIKA BERMINAT >> KLIK AKI MAULANA DISINI << ATAU HUB:AKI MAULANA IBRAHIM TLP.0823-85950389 TRIMA KASIH